Acasă Gustul dulce al concediului

Gustul dulce al concediului

Indiferent cât de disciplinată îți este dieta în restul anului, în vacanța de vară e greu să reziști. Tentația numărul 1: DULCIURILE. Prăjiturile, bomboanele, snaksurile, sucurile carbogazoase te ispitesc mai mult ca oricând atunci când ești în concediu, departe de casă. Fără să îți dai seama, te trezești că ai consumat atâta zahăr cât nu ai consumat în câteva luni înainte de concediu!!!

Ne hrănim emoțional

Ce se întâmplă de fapt cu dieta în concediu? De multe ori, mâncăm din motive care nu au nimic de a face cu starea de foame sau cu nevoile nutriționale ale organismului nostru… Relaxați fiind, începem să mâncăm pentru că ne este foame, dar uităm să ne mai oprim. Mâncăm ca să ne simțim bine, mâncăm pentru a sărbători, pentru a ne simți bine alături de prieteni… Într-un cuvânt, în concediu ne hrănim emoțional!

Cât dulce e prea mult dulce?

coupleNu este ușor să găsim răspunsul la această întrebare. Potrivit American Heart Association, cantitatea maximă de zahăr pe care o putem consuma într-o zi este de:

  • 37,5 grame (9 lingurițe) pentru bărbați, echivalentul a 150 de calorii/zi.
  • 25 grame (6 lingurițe) pentru femei, echivalentul a 100 de calorii/zi.

Ți se pare mult? Probabil, acum vei spune: „Eu nu consum atât de mult zahăr într-o zi!“. Hai să facem o încercare și să vedem câteva exemple:

  • Un pahar de băutură carbogazoasă conține 10% zahăr. Dacă paharul are 200 ml, atunci consumi 20 g de zahăr într-un pahar, dar dacă nu te limitezi la un pahar…?!
  • Un baton ciocolată de 50 g conține 25 g de zahăr.
  • Pâinea albă, maioneza, sosurile pentru paste, ketchup-ul conțin și ele zahăr.

Cum e? Ne apropiem de ce spuneam mai sus? Și ține seamă că nu am luat în considerare chiar toate posibilele surse de zahăr!

Atenție la zahărul ascuns!

Cel mai mult zahăr se ascunde în alimentele procesate, pe care e bine să le evităm tot timpul, nu doar în concediu! Soluția: citește eticheta!

  • Pe etichete, zahărul se găsește sub diferite nume: zahăr, sucroză, fructoză, sirop de fructoză, glucoză, dextroză, sirop de porumb etc.
  • Dacă un produs ambalat are zahărul listat în primele 3 ingrediente, atunci cel mai bine este să îl eviți.
  • Dacă un produs conține mai mult decât un tip de zahăr, evită-l.
  • Atenție la produsele low fat, produsele cu 0 grăsimi! În unele dintre ele, pentru a susbtitui grăsimile, este adăugată de multe ori o cantitate mare de zahăr.

Știai că excesul de zahăr poate cauza inflamarea pereților vasculari și favoriza apariția bolilor cardiovasculare? Același zahăr în exces poate distruge echilibrul florei intestinale, iar o floră intestinală dezechilibrată înseamnă balonări, gaze, chiar diaree.

Avem o veste bună!

Ca să îți priască vacanța, îți propunem un plan de atac! Astfel vei reduce la minimum consumul de zahăr rafinat, vei evita problemele digestive (balonări, gaze, indigestii) și nu te vei întoarce din concediu cu kilograme în plus!

Fructe și legume proaspete în fiecare zi

Chiar dacă ești în vacanță, nu uita să consumi câteva porții de fructe și legume proaspete zilnic. Înlocuiește pe cât de mult posibil deserturile concentrate cu fructe! Acestea conțin fibre și enzime care ajută la o mai bună digestie a proteinelor, grăsimilor, carbohidraților.

Plante verzi

Plantele verzi îmbunătățesc digestia și sunt un bun suport pentru bacteriile prietenoase din colon (Acidophilus și Bifidus). Nu de puține ori, în concediu apar indigestiile. Consumând plante verzi (salată, spanac, germeni, lăstari) vei ține la distanță indigestiile și nu vei avea nici o problemă în vacanță.
Dacă crezi că nu vei consuma prea multe legume verzi în vacanță, pune în bagaj câteva pliculețe de BioGreens! Acest produs este o combinație excepțională de plante verzi (germeni, lăstari, alge)! Consumă câte unul-două pliculețe de BioGreens pe zi și asigură-ți o porție considerabilă de plante verzi! Digestia ta va fi perfectă, nu vei avea probleme de hiperaciditate și, în plus, vei beneficia și de mai multă energie ca să faci tot ce îți place în concediu!

Cel puțin 2 litri de apă în fiecare zi

Consumă 2-2,5 litri de apă în fiecare zi! Apa ajută digestia, contribuie la eliminarea toxinelor pe cale renală, de asemenea previne deshidratarea, cea care poate duce la constipație.

Recomandare: Nu consuma niciodată o cantitate mare de apa foarte rece, chiar dacă e vară și e foarte cald. Riști să faci șoc hipotermic! Vara, nu este bine să consumăm alimente cu temperaturi mai mici de 10 grade Celsius și mai mari de 30 de grade Celsius.

Fără antiacide

Balonările, hiperaciditatea sunt obișnuite în concediu? Nu lua antiacide în mod regulat. Acestea pot conține aluminiu, un mineral care poate cauza indigestie cronică. Dacă nu reușești să îți reglezi digestia prin alimentație, atunci ia mai bine un supliment de enzime și ceva probiotice.

Suplimente cu enzime

Întotdeauna când pleci în concediu, pune în bagaje și un supliment cu enzime, dacă te cunoști ca având probleme cu digestia. Alege suplimente cu enzime vegetale: bromelaină, papaină, chiar extractele de ghimbir.

Prebiotice și probiotice

Prebioticele și probioticele nu trebuie să lipsească în concediu. Probioticele sunt acele bacterii prietenoase din colon, care contribuie la absorbția nutrienților, la îmbunătățirea digestiei și la menținerea sănătății colonului. Prebioticele (fibrele) ajută la înmulțirea probioticelor, la refacerea echilibrului intestinal după episoadele diareice, destul de frecvente în perioada concediilor.
Pentru aceasta îți recomandăm ColonHelp Probiotic Forte, un supliment 100% natural, prebiotic și probiotic de excepție! Probioticele și prebioticele din produs te vor ajuta să ai o digestie bună și un tranzit intestinal normal.

Acum e rândul tău! Tu alegi! Concediu plăcut!

Dietă echilibrată, Hidratare, Probiotice și prebiotice, Superalimente, Tehnici de relaxare
Articolul anterior
Fibrele, în prevenirea și refacerea post-atac de cord
Articolul următor
Cum revii în formă după sărbători

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.