Noutati:

Detoxifierea, necesară pentru sănătate

Ultima actualizare la 30 octombrie 2012. Categoria: Opinia specialiștilor
Acest articol a fost citit de 23408 ori.
Detoxifierea, necesară pentru sănătate

Prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi,
directorul Institutului de Cercetări Alimentare

Apa, aerul, solul sunt din ce in ce mai poluate. Alimentele procesate prezente in dieta omului modern ofera metabolismului uman − neschimbat de milioane de ani − aditivi, contaminanti cu care acesta nu este obişnuit, producand dezechilibre metabolice puternice.

Consecintele renuntarii la alimentele naturale, integrale in favoarea celor procesate se vad in creşterea numarului de boli cardiovasculare, diabet, obezitate, cancer. In aceste conditii, ar trebui sa facem eforturi sa mancam sanatos, iar alimentele naturale sa işi recapete valoarea. De aceea salut aparitia produsului natural ColonHelp, un supliment din fibre alimentare, recomandat pentru detoxifierea organismului şi reglarea activitatii colonului.

Mecanismele de detoxifiere ale organismului

Organismul uman dispune de mecanisme naturale de detoxifiere: colonul, plamanii, ficatul, rinichii, pielea. Aceste mecanismele sunt astazi, de multe ori, depaşite de noile noxe generate de industria chimica, alimentara, de activitatea industriala, toate acestea traducandu-se in plan patologic in binecunoscutul tablou morbid al bolilor civilizatiei moderne.

La nivelul ficatului, detoxifierea se produce in doua faze:

1. Faza I consta in transformarea toxinelor lipofile (solubile in grasimi) in intermediari biotransformati, mai solubili in apa (hidrofili) şi are loc la nivelul ficatului, unde sunt localizate enzimele (familia Cyp 450) specializate in detoxifiere. Aceste enzime intervin cu precadere in metabolismul medicamentelor. La om, complexitatea detoxifierii creşte datorita polimorfismului genetic al citocromului P450 (un grup de enzime care intervin in diverse procese oxidative din organism). Citocromul P450 este implicat in biosinteza şi transformarea vitaminelor, acizilor graşi, hormonilor. Daca ficatul este bolnav, aceste enzime nu mai prelucreaza eficient substantele provenite din medicamente sau alimente. Nemaifiind metabolizate, aceste substante devin toxice pentru ficat, dar şi pentru colon, deoarece din ficat toxinele ajung in colon. In prima faza a detoxifierii, substantele rezultate pot fi mai toxice decat toxinele initiale. Faza I de detoxifiere poate fi sustinuta prin aport de nutrienti: flavonoide (fructe, legume proaspete), aminoacizi, vitamine din complexul B.

2. In faza a II-a de detoxifiere sunt implicate alte enzime (conjugaze), care modifica metabolitii intermediari rezultati din prima faza. Aceasta faza poate fi sustinuta nutritional prin aport de antioxidanti derivati din plante: vitaminele A, C, E, seleniu, zinc etc.
Produşii de degradare ai toxinelor liposolubile, deveniti nepericuloşi, sunt eliminati de ficat catre bila şi rinichi, de unde ajung in fecale şi urina. Acum vine randul colonului sa intervina in detoxifiere. Cu ajutorul fibrelor alimentare, colonul elimina toxinele eliberate de ficat dupa fazele I şi a II-a de detoxifiere.

Toxinele pot fi reprezentate de:

  • substante chimice: contaminanti din mediu şi agricultura, aditivi alimentari (E-uri), reziduuri menajere;
  • toxine microbiene;
  • medicamente;
  • droguri recreationale (tutun, cafea, alcool);
  • toxine liposolubile depozitate in grasimile tesutului adipos (pesticide, metale grele, hormoni) şi care pot fi eliberate in sange, in cazul slabirii rapide, patologice sau al dietelor de slabire;
  • produşi finali ai metabolismului normal sau patologic (de exemplu, radicali liberi).

Capacitatea de detoxifiere a organismului este influentata de factori care pot stimula sau inhiba mecanismele de detoxifiere ale organismului:

  • specificitatea genetica individuala;
  • stilul de viata activ şi combaterea sedentarismului, comportamentul alimentar, dieta, mediul inconjurator;
  • interactiunile dintre alimente şi medicamente şi cele dintre plantele medicinale şi medicamente, fumat, abuz de alcool, droguri ş.a.;
  • varsta şi starea de sanatate.

Fibre alimentare, omega 3, lignani

Majoritatea toxinelor ajung in colon, acestui organ revenindu-i de altfel rolul principal in detoxifierea organismului. In multe cazuri, capacitatea de detoxifiere a colonului este depaşita pe fondul alimentatiei dezechilibrate, al stresului, poluarii. Apar astfel tranzitul lent, constipatia, balonarile, colonul iritabil sau alte tulburari digestive, sunt favorizate bolile cardivasculare sau chiar cancerul de colon. De aceea, stimularea mecanismelor de detoxifiere este o necesitate.
Creşterea aportului de fibre alimentare solubile şi insolubile, asociata consumului suficient de apa, este cea mai buna metoda de stimulare a activitatii de detoxifiere a colonului.

Fibrele stimuleaza tranzitul intestinal şi asigura o detoxifiere fiziologica a organismului, prin eliminarea eficienta a deşeurilor din colon. Fibrele alimentare au capacitate mare de retinere a apei. Ele se umfla cu apa, retinand o data cu apa şi substantele toxice din tubul digestiv care apoi sunt eliminate prin fecale.
Odata consumate, fibrele interactioneaza cu asimilarea grasimilor şi zaharului la nivel intestinal, reducand nivelul colesterolului şi al glicemiei. Mai mult, fibrele alimentare cresc indicele de satietate al alimentelor. Ele confera senzatia de satietate rapid, cu un aport minim de calorii. De aceea, fibrele sunt recomandate in curele de slabire şi pentru prevenirea obezitatii.

Este important de subliniat continutul de acizi graşi esentiali omega 3, grasimi bune cu efect cardioprotector, din produsul ColonHelp. Acest produs se remarca şi prin continutul de lignani, compuşi de origine vegetala, cu actiune similara hormonilor sexuali feminini. In colon, lignanii sunt prelucrati de microflora bacteriana, rezultand compuşi like-estrogenici − enterolactona şi enterodiolul. Aceşti compuşi sunt absorbiti de mucoasa intestinala şi apoi transportati in locurile tinta unde actioneaza benefic. Lignanii au efecte pozitive la nivel osos, cerebral şi cardiovascular, reduc simptomele sindromului premenstrual sau menopauzei, previn cancerul mamar.

Colonul: absorbtia apei şi eliminarea toxinelor

Principalele functii ale colonului sunt absorbtia apei şi a sarurilor minerale şi eliminarea reziduurilor care alcatuiesc fecalele. Reziduurile care ajung in colon contin fibre alimentare solubile (pectine, inulina, oligozaharide, gume, geluri) şi/sau insolubile (celuloze, hemiceluloze, amidon rezistent). Acestea nu pot fi digerate in intestinul subtire, dar trecand in colon, o parte din energia lor este extrasa prin procese fermentative sub forma acizilor graşi cu lant scurt (butiric, propionic, acetic), folositi ca hrana de catre colonocite (celulele colonului).

Microflora intestinală, scutul imunității

Colonul adaposteşte un ecosistem bacterian (microflora intestinala) extrem de complex şi cu functii inca incomplet cunoscute. Reziduurile rezultate din hrana prelucrata in intestinul subtire, unde a ramas cateva ore, trec in intestinul gros unde pot ramane doua pana la patru zile sau chiar mai mult. Microflora intestinala preia aceste reziduuri prelucrandu-le in continuare.

Microflora intestinala este reprezentata de peste 400 de specii şi produşii finali, principali ai acestora. Bacteriile reprezinta aproximativ jumatate din greutatea continutului colonului, avand o concentratie de 1010 – 1011 celule/gram de fecale şi o mare biodiversitate, esentiala pentru mentinerea imunitatii, pentru sanatatea tractului gastrointestinal şi a intregului organism. Microflora intestinala este alcatuita in proportie de 85% din flora de fermentatie (probiotice), restul de 15% fiind flora de putrefactie (agenti patogeni). Mentinerea in echilibru a celor doua tipuri de bacterii ne asigura o stare de sanatate buna.

Procesele fermentative din colon genereaza şi produşi finali sub forma de gaze: dioxid de carbon şi hidrogen. La 30%-40% dintre oameni, in colon este produs şi metan in cantitati semnificative. Gazele in cantitate de circa 500 ml/zi sunt eliminate pe cale anala sau absorbite şi excretate prin plamani. Compuşii cu azot (proteinele neabsorbite in intestinul subtire − circa 10-12 g/zi) genereaza gaze urat mirositoare (amoniac, indoli, scatoli, sulfit de hidrogen, amine volatile). De aceea, o digestie defectuoasa, in special a alimentelor inalt procesate şi dezechilibrate nutritional, poate produce halena şi gaze cu miros neplacut.

Cine dezechilibrează microflora intestinală?

Lipsa fibrelor din dieta, abuzul de carne, abuzul de zahar, cafea, alcool, fumatul, abuzul de antibiotice determina ruperea echilibrului ecosistemului bacterian colonic (disbacteriemie), ceea ce are ca efect perturbarea functiilor acestuia. In aceste situatii, echilibrul microflorei colonice este distrus prin dezvoltarea excesiva a bacteriei Clostridium difficile. Ca prim efect apar tulburari digestive, stari diareice acute sau cronicizate. Efectele disbacteriemiei pot fi mult mai severe determinand malabsorbtie, perturbarea biosintezei vitaminelor, aminoacizilor, autointoxicarea organismului. Cronicizarea acestor disfunctii poate creşte riscul aparitiei obezitatii, dislipidemiilor, maladiilor cardiovasculare, cancerelor.

Probiotice și prebiotice pentru sănătate

Pentru combaterea disbacteriemiilor sunt recomandate probioticele. Probioticele au capacitatea de a potenta apararea imuna, prin interactiune directa, spre exemplu, cu tesutul limfoid asociat intestinului (GALT) sau prin producerea şi furnizarea de produşi finali protectori, cum sunt butiratii.

Microflora colonica probiotica are un efect de protectie imunologica, prin crearea unei bariere care impiedica instalarea bacteriilor patogene. Aceasta bariera distrusa prin utilizarea antibioticelor poate fi refacuta prin utilizarea culturilor alimentare probiotice: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Enterococcus faecium, Bifidobacteria. Cele mai bune alimente probiotice, functionale sunt iaurturile naturale, obtinute prin fermentarea laptelui cu lactobacili: Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus şi specii ale genului Bifidobacteria.

Dezvoltarea şi activitatea lactobacililor şi bifidobacteriilor sunt stimulate de prebiotice, care pot fi luate din alimentele bogate in fibre solubile: semintele de in, psylliumul, cicoarea, napii, ceapa, usturoiul, cerealele integrale, fructele, legumele.

Administrarea cu iaurt a fibrelor de in şi psyllium din produsul ColonHelp este inspirata, deoarece pe langa probiotice ii oferim organismului şi o doza buna de prebiotice.

Iata de ce recomand o alimentatie sanatoasa, bogata in fibre obtinute in primul rand din fructe, legume, cereale integrale. Cand dieta nu asigura suficiente fibre, produsul ColonHelp vine in completarea ei, fibrele din semintele de in şi psyllium fiind un aliat puternic al sanatatii.

Comandă acum produsul ColonHelp la doar 99 lei!

Instrumente utile

Articole din aceeasi categorie:

Spune-ți părerea!

Părerea ta poate fi importantă pentru cei care au citit acest articol! Împărtășește opiniile tale și altora! Îți mulțumim!

  1. @ Ciprian: Da, puteti urma o cura cu ambele produse. Acest lucru este chiar recomandat in cazul persoanelor care sufera de afectiuni ale ficatului.

  2. Buna ziua. Ati spus ca exista posibilitatea retentiei de apa in cazul persoanelor care nu beau apa suficienta inaintea curei. Acesta este si cazul meu si mi se umfla picioarele ca niste baloane cu apa. Ce sfat imi puteti da? multumesc

  3. @ ioana: Consumati cat mai putina sare (aceasta favorizeaza retentia de apa) si beti ceaiuri cu efect diuretic (asa cum este SilhouetteHelp).

  4. buna ziua.in aprilie am fost diagnosticata cu sarcina extrauterina si am fost operata.pot sa folosesc colonhelp?tin sa mentionez ca de 2 luni am probleme serioase cu burta tot felul de sunete ciudate dureri,diaree.medicii au spus ca aceasta problema a aparut in urma consumului de antibiotice dupa operatie si ca sa distrus flora intestinala.singurele medicmente pe care le iau sunt enterol,omez si debridat,iar dak nu folosesc aceste pastile cel putin 1 data pe zi tulburarile din burta nu imi dispar.iar in urma lor ajung la diaree.ast un raspuns va rog frumos,nu stiu ce sa mai fac

  5. @ anca valentina: Este indicat sa treaca 6 luni de la interventia chirurgicala pana la cura de ColonHelp. Pana atunci incercati sa consumati cat mai mult iaurt natural. Ajuta la refacerea echilibrului florei intestinale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

sus in pagina