Noutati:

Enterita

Ultima actualizare la 29 octombrie 2012. Categoria: Afecțiuni digestive cronice
Acest articol a fost citit de 17295 ori.
Enterita

Citeste despre:

Crampele care survin dupa mese, diareea sunt semnele enteritei, o inflamatie a mucoasei intestinului subtire. In unele cazuri, inflamatia trece si la intestinul gros, provocand o enterocolita. Bolnavul cu enterita sufera din cauza balonarilor, durerilor sub forma de colici, scaunelor frecvente (chiar 10 scaune pe zi). In toate aceste cazuri se poate interveni cu ColonHelp, un produs 100% natural, pe baza de fibre din seminte de in si psyllium. Aceste fibre regleaza consistenta scaunului.

ColonHelp si diareea

40% din populatie sufera de enterite.

ColonHelp contine seminte de in si psyllium, fiind un curatitor intestinal de cea mai buna calitate si un bun reglator al scaunului. Cand spunem ca regleaza scaunul, ne gandim deopotriva la constipatie, cat si la diaree. In diareea care apare in enterite, fibrele din ColonHelp absorb apa si mentin umezeala. De asemenea, fibrele leaga toxinele cauzatoare de simptome, regleaza consistenta si aciditatea scaunului.

Enterita este cauzata de o serie de bacterii existente in mod normal in intestin, care devin agresive dupa o masa bogata in alimente care fermenteaza usor (fructe, miere, lapte dulce), dupa greseli de regim alimentar, indigestii.

Alimentele care intra in fermentatie si bacteriile patogene din intestin elibereaza substante toxice si gaze, care irita mucoasa intestinala. De aceea, intestinul se contracta puternic, eliminand rapid alimentele inainte de a fi digerate. Din acest motiv, scaunul este diareic, apos, de culoare galben-deschis si contine fragmente de alimente nedigerate.

sus in pagina

Ce sunt enteritele?

Enteritele sunt definite ca schimbari calitative si cantitative ale microflorei tractului gastrointestinal uman, ceea ce determina reactii clinice specifice, care apar cel mai frecvent datorita unor procese patologice ce au loc in organism.

Enteritele duc la o scadere a capacitatii de aparare a organismului, o predispozitie spre boli infectioase si o crestere a concetratiei histaminei in tesuturi si organe, ceea ce poate avea ca rezultat intensificarea reactiilor alergice (luand forma vasculitelor, alergiilor alimentare sau seboreei).

Enterita este unul dintre factorii care dau evolutia cronica, recurenta a multor afectiuni, aparitia complicatiilor acestor afectiuni si o crestere a riscului de alergii. Enteritele perturba procesele de digestie si absorbtie a tuturor alimentelor, ceea ce poate duce la deficiente nutritionale, anemie si hipovitaminoze. Dupa unele date statistice, aproximativ 40% din populatie sufera de enterite.

sus in pagina

Este enterita o afectiune?

Enteritele ar trebui vazute mai mult ca o combinatie de simptome decat ca o boala. Ele apar foarte frecvent ca rezultat al unei afectiuni primare. Acesta este motivul pentru care nu exista diagnostic, cum ar fi „enterita“ sau „disbacterioza intestinala“ in clasificarea internationala a afectiunilor umane.

sus in pagina

Ce determina aparitia enteritei?

Exista multi factori care influenteaza heterogenitatea si concentratia microorganismelor la nivelul diferitelor nivele ale tractului gastrointestinal. Motilitatea intestinala pare sa fie unul dintre cei mai importanti factori. Astfel, disbacteriozele pot fi vazute ca o consecinta a sindromului de colon iritabil − o forma de perturbare functionala a tractului gastrointestinal.

Enteritele pot aparea pe fondul perturbarilor gastrointestinale, deficientelor sistemului imun, bolilor infectioase diverse (nu neaparat localizate in tractul gastrointestinal), poluarii atmosferice, stresului (determina slabiri ale sistemului imunitar), dietei nesanatoase (in care predomina carbohidrati, grasimi, carne grasa, fara fructe sau legume), tratamentului prelungit cu antibiotice sau hormoni, oboselii, anotimpului etc.

sus in pagina

Refacerea microflorei intestinale

Cea mai simpla cale de prevenire a enteritelor este imbunatatirea functiei intestinale, prin refacerea microflorei intestinale. Inmultirea florei de putrefactie in dauna celei de fermentatie este una dintre cauzele enteritelor.

Substantele active biologic, administrate pentru a imbunatati functionarea intestinala, pentru a regla compozitia microflorei ca un tratament profilactic si curativ al diferitelor boli infectioase, pot fi clasificate in urmatoarele categorii:

  • Probiotice
  • Prebiotice

Activitatea substantelor probiotice si prebiotice consta in cresterea numarului bacteriilor producatoare de acid lactic, care sunt foarte importante pentru functionarea tractului gastrointestinal.

sus in pagina

Ce fac probioticele?

Probioticele sunt bacteriile bune, existente in unele produse alimentare (de exemplu, iaurt). Acestea ne populeaza tubul digestiv inca din primele zile de viata si sunt importante in mentinerea imunitatii. Ca urmare a obiceiurilor alimentare dezechilibrate, ca urmare a abuzului de antibiotice, flora de fermentatie din care fac parte aceste bacterii probiotice este distrusa.

Aceste bacterii prietenoase tin sub control bacteriile patogene din intestin. Daca sunt scapate de sub control, bacteriile patogene migreaza in sange, iar din sange in alte organe (ficat, rinichi) si provoaca diverse boli.

De retinutConsumul iaurt nu este suficient pentru refacerea microflorei intestinale. De aceea este recomandat ca iaurtul sa se ia cu produsul ColonHelp, astfel incat sa se potenteze unul pe altul.

Iata de ce este important sa urmati o cura cu ColonHelp. Produsul nostru se administreaza cu iaurt, o sursa buna de probiotice. In acelasi timp, fibrele introduse in ColonHelp sunt o buna hrana pentru bacteriile probiotice.

O cura cu ColonHelp asigura atat prebiotice, cat si probiotice. In cura cu ColonHelp aducem pe de o parte bacteriile prebiotice din fibrele de in si psyllium, necesare pentru hranirea si inmultirea florei de protectie, dar si bacterii probiotice din iaurt, pe de alta parte.

sus in pagina

Cum actioneaza prebioticele?

Pentru ca probioticele sa se inmulteasca au nevoie de o hrana speciala − prebioticele. Prebioticele sunt substante alimentare, necesare supravietuirii probioticelor. Prebioticele sunt de fapt fibrele alimentare, care nu pot fi complet digerate, asigurand buna functionare a tubului digestiv si imbunatatind starea generala a organismului. Alimentele care intrunesc aceste conditii sunt carbohidrati cu molecula mica, cum ar fi inulina, lactuloza si lactitol.

Prebioticele sunt intalnite in fulgii de porumb, terci, cicoare, paine, usturoi, fasole, mazare, anghinare, banane, seminte de in, psyllium si multe alte produse. Studiile au aratat o influenta stimulatoare a carbohidratilor simpli, mai ales cei continand fructoza, asupra bifido- si lactobacteriilor din intestinul gros.

„Trebuie sa consumati fibre vegetale pentru a oferi hrana bacteriilor. Altfel, acestea nu vor supravietui“ (dr. Ganapathy, Colegiul Medical din Georgia, SUA).

  • Inulina poate fi gasita in tulpina si radacina de dalie, anghinare si dendalion. Hidroliza ei produce fructoza. S-a demonstrat ca inulina stimuleaza inmultirea bifidobacteriilor si lactobacteriilor, imbunatateste absorbtia de calciu, ceea ce reduce riscul de osteoporoza. De asemenea, inulina regleaza metabolismul lipidelor, reduce riscul de ateroscleroza la nivelul sistemului cardiovascular.
  • Monozaharidele, incluzand glucoza, zaharoza, fructoza sau alte glicoproteine, care sunt principalele componente ale laptelui uman, sunt stimulenti ai cresterii bifidobacteriei.
  • Lactuloza nu exista in natura, in structura careia fiecare molecula de galactoza este legata de o molecula de fructoza. Lactuloza este transportata pana la nivelul intestinului gros fara a fi modificata (doar aproximativ 0,25%-2,00% este absorbita in intestinul subtire) si constituie hrana perfecta pentru acele bacterii de care depinde functionalitatea adecvata a tractului gastrointestinal. Lactuloza a fost utilizata de mai bine de 40 de ani in pediatrie, pentru stimularea cresterii lactobacteriei la nou-nascuti. Desfacerea lactulozei in acizi grasi cu molecula mica (acid lactic, butiric si altii) determina scaderea pH-ului de la nivelul intestinului gros.

sus in pagina

Simptomele enteritelor

Enterita cronica se manifesta prin dureri abdominale surde, care din cand in cand pot fi exacerbate, luand caracterul unor colici. Abdomenul este balonat, se aud zgomote hidroaerice. Se poate semnala o scadere a poftei de man¬care, greturi si varsaturi.

La inceput, scaunele sunt de aspect normal, apoi incep sa apara scaune diareice, pastoase, moi, de culoare deschisa si amestecate cu mucus. Numarul scaunelor este de doua pana la cinci pe zi. In enterite mai apar si manifes¬tari la distanta: senzatie de caldura, transpiratii, congestie a fetei, ameteli, lipotimii.

sus in pagina

Diagnosticarea enteritelor

Examenul abdomenului poate arata meteorism si dureri la palpare in regiunea periombilicala. Examenul coprologic, care este foarte important, evidentiaza in gene¬ral un continut bogat in grasimi, iar examenul secretiei gastrice, examenul bilei, cercetarea fermentilor pancreatici aduc clarificari pentru diagnosticul etiologic.

De asemenea se pot face investigatii cu izotopi radioactivi, tubaj intestinal, endobiopsii intestinale, cercetari enzimatice. Examenul radiologic cu pranz baritat fractionat (Pansdorff) pune in evidenta o evacuare rapida a intestinului subtire, zone de spasticitate sau de hipotonie si, in unele cazuri, modificari ale mucoasei.

Evolutia este indelungata; daca boala nu este tratata, tulburarile de maldigestie si de malabsorbtie vor slabi mult bolnavul si acesta va fi expus complicatiilor, avand o rezistenta scazuta.

Diagnosticul se pune pe baza datelor clinice si examenului coprologic si va fi precizat cu ajutorul datelor oferite de investigatiile amintite.

sus in pagina

Tratamentul enteritelor

Tratamentul este igieno-dietetic si medicamentos. Se recomanda mese la ore regulate, masticatie buna, ingrijirea dintilor. Dieta va urmari sa elimine alimentele iritante (condimente, acrituri, sosuri cu rantasuri, conserve, branzeturi fermentate, mezeluri). De obicei, laptele nu este suportat.

Medicamentele folosite se vor adresa cauzelor care determina boala: acidifiante (acid clorhidric, pepsina), in gastritele anacide; fermenti pancreatici (Triferment, Mexaze), in insuficiente pancreatice. Tratamentul simptomatic va recurge la antispastice si la pansamente intestinale. In cazurile cu etiologie infectioasa se vor prescrie, dupa caz, sulfamide si antibiotice.

sus in pagina

Comandă acum produsul ColonHelp la doar 99 lei!

V-a fost util acest articol?

danu

Instrumente utile

Articole din aceeasi categorie:

Spune-ți părerea!

Părerea ta poate fi importantă pentru cei care au citit acest articol! Împărtășește opiniile tale și altora! Îți mulțumim!

  1. Foarte util acest articol. Avem mereu crampe dupa masa si nu stiam de ce.

  2. Clara crampele tale pot avea diferite cauze. Cel mai bine este sa consulti un medic.

  3. Sunt tot felul de sfaturi de cum ar trebui sa mancam sanatos. Problema mea este ca nu am timp, mananc pe fuga si am tot timpul colonul iritat. O sa folosesc ColonHelp si sper sa ma jute sa-mi refac flora intestinala.

  4. ce este inulina???? cine ma poate ajuta, va rooog!!!!

  5. @Alicia: Inulina este o poliglucida omogena de origine vegetala care incetineste rata digestiva si absortia intestinala si scade rata de utilizare a caloriilor din sursele de hrana.
    Inulina este obținută din rădăcina de cicoare, conține 95% fibre solubile și este indicata pentru reducerea poftei de mâncare.
    Inulina este sățioasa, hipocalorica, reduce colesterolul seric, trigliceridele și glicemia, mărește absorbția mineralelor în organism, ajutând și la sănătatea oaselor printr-o mai bună absorbție a calciului.
    Imbunătățește digestia, combate constipația, încetinește absorbția intestinală ajutând astfel la controlul greutății, restabilește flora normală intestinală, stimulează creșterea bacteriei bifidobacterium și reduce bacteriile dăunătoare în intestinul gros, ajutând astfel la sănătatea sistemului digestiv.
    Imbunătățește toleranța alimentelor si funcționarea sistemului imunitar, reducand toxinele din ficat.
    După administrarea de inulină, nivelul glicemiei din sânge rămâne nemodificat.
    Inulina se prezintă sub formă de pudră, cu gust neutru, ușor dulce, care se dizolvă foarte ușor.

  6. Tu chiar ai impresia ca pe vrmeea cand dl Doctor era flacau cum spui tu, existau asemenea probleme in alimentatie?? Este evident ca fiind directorul Insitutului de Cercetari Alimentare face cercetari frecvente in domeniu. Ti se pare ca pe atunci cand invata dansul se vorbea peste tot de e-uri? Si, in concluzie, e normal sa spuna si lucruri stiute de zeci de ani, ca doar nu le inventeaza pe loc. In plus, as vrea sa vad cati dintre noi stiu sa foloseasca toti termenii chimici, biochimici si microbiologici pe care dansul ii foloseste cand scrie o carte sau, chiar mai mult, cand vorbeste la televizor si raspunde la intrebari fara sa aiba un proiector in fata! Asa ca pe mine nu ma convinge afirmatia ta cum ca citeste de pe net ca noi toti .

  7. Olguta, toti suntem in aceeasi postura! Muncim toata ziua, nu avem mese regulate, lipsesc multi nutrienti din dieta noastra si atunci trebuie sa venim cu un supliment, ca de exemplu vitamina C si ColonHelp junior.
    Succes!

  8. Pentru enterita este necesara internata? O colega este internata la Bals de 2 zile cu diagnostic de enterita. I-au spus ca ii vor face si colonoscopie. Ea a inceput sa se simta rau dupa ce a mancat un tiramisu!!

  9. @Iulia: Da, pentru aflarea cauzei si pentru tratament.

  10. I s-a confirmat diagnosticul! Enterita! Are tratament cu antibiotic!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

sus in pagina