Noutati:

Boala Crohn

Ultima actualizare la 29 octombrie 2012. Categoria: Afecțiuni digestive cronice
Acest articol a fost citit de 28797 ori.
Boala Crohn

Citeste despre:

Persoanele care mananca nesanatos − preponderent grasimi saturate, prajeli, produse conservate cu adaos crescut de sare (afumaturi, conserve sau semipreparate cu adaos de emulgatori) sau alimente inalt prelucrate − prezinta un risc crescut pentru aparitia bolilor digestive. Nutritionista americana Gillian McKeith spune „Esti ceea ce mananci“! Alimentatia a fost una dintre preocuparile medicilor din toate timpurile. Pentru aproape orice boala, medicii din antichitate recomandau un regim alimentar usor, o curatare a intestinelor si repaus la pat. In secolul al XIX-lea, alimentatia in exces si obezitatea erau atribuite clasei aristocratice, ca semn al bogatiei. Azi, obezitatea si alimentatia nesanatoasa sunt atribuite paturii medii, in mod special in tarile dezvoltate. In ultima vreme, din cauza maladiilor secolului al XXI-lea, se pune mare accent pe o alimentatie bogata in substante nutritive, cat mai putin prelucrata si extrem de sanatoasa. Recomandarile specialistilor in ceea ce priveste consumul fibrelor vegetale si al grasimilor vegetale nesaturate par sa fie de o importanta cruciala. Rolul lor in viata noastra este extrem de important prin asigurarea unui echilibru al organismului reflectat in starea de sanatate.

ColonHelp este produsul unui studiu indelungat care, prin componentele sale atent selectionate, are un efect benefic asupra corpului nostru, in special asupra intestinului. In plus de asta, semintele de in din compozitia ColonHelp contin acizi grasi omega 3, omega 6, omega 9 cu un rol deosebit in cresterea imunitatii. In cadrul bolii Crohn (o inflamatie a peretelui intestinal), ColonHelp are un rol important prin reducerea iritatiei peretelui intestinal si mentinerea unui tranzit intestinal normal. Acest efect se datoreaza acizilor grasi esentiali omega 3 din semintele de in, care confera produsului ColonHelp rol lubrifiant si reduc inflamatiile. Avand in vedere ca este recomandat a fi consumat cu iaurt natural, ColonHelp are efecte benefice asupra restabilirii florei microbiene comensale.

Un studiu italian publicat in revista “New England Journal of Medicine” a aratat ca acizii grasi esentiali omega 3 sunt un tratament alternativ in boala Crohn. In studiu au fost inclusi 78 de pacienti la care boala Crohn se afla in remisie. O parte dintre pacienti au primit suplimente cu omega 3, in vreme ce ceilalti au primit o substanta placebo. Dupa un an, 59% dintre pacientii care au primit omega 3 au ramas in stadiul de remisie a bolii, spre deosebire de doar 26% din grupul placebo.

Acizii omega 3 sunt atuul care recomanda ColonHelp in boala Crohn. Doza zilnica de ColonHelp (doua lingurite) furnizeaza 1.600 mg acizi omega 3, cae completeaz` tratamentul medicamentos al bolii Crohn si chiar reduc dozele de medicamente in unele cazuri.

Ce este boala Crohn?

Stiati caIncidenta bolii Crohn este de 5-6 cazuri la 100.000 de persoane si este mai frecventa la adolescenti, tineri si la persoanele de peste 65 de ani.

Boala Crohn este o inflamatie cronica, de origine necunoscuta, care evolueaza in pusee succesive, caracterizate prin aparitia unor zone de inflamatie, de la cavitatea bucala pana la anus si care afecteaza cu precadere intestinul. Este insotita de ingrosarea mucoasei si de ulceratii (distrugerea mai mult sau mai putin profunda a mucoasei). Manifestarile bolii au o gama larga de simptome. Boala poate fi asimptomatica sau manifesta de la simptome usoare pana la simptome ce pun in pericol viata. Cele mai frecvente sunt: durerea abdominala, crampe de intensitate variabila, diareea cronica, oboseala, apetitul scazut, pierderea in greutate, scaunele cu mucozitati etc. Pe termen lung si netratata la timp, boala poate conduce la complicatii severe: deshidratare severa, megacolon toxic, ocluzie intestinala si cancer de colon.

sus in pagina

Factorii care favorizeaza boala Crohn

Stiati ca Boala Crohn a fost descrisa pentru prima oara de chirurgul polonez Antoni Lesniowski, in anul 1904. In 1932, gastroenterologul american Burrill Bernard Crohn a facut o descriere amanuntita a bolii, iar aceasta a primit numele lui − Crohn.

Privitor la aparitia bolii Crohn exista numeroase teorii: genetica (20%), infectioasa − prezenta unui microorganism (a unui virus sau a unei bacterii: Mycobacterium tuberculosum, Yersinia enterolitica, E. coli, B. fragilis), imunitara − reactii imunitare anormale la bacteriile comensale.

Dintre factorii de risc putem enumera: dieta dezechilibrata − bogata in zaharuri si grasimi si saraca in fructe si legume, stresul, fumatul, poluarea industriala, alergiile alimentare, infectiile, tulburarile hormonale etc.

Cercetatorii Diviziei de Gastroenterologie de la International Medical Center din Tokio (Japonia) au analizat legatura dintre incidenta bolii Crohn si schimbarile in regimul alimentar al japonezilor in perioada 1966-1985. Studiul lor, publicat in American Journal of Clinical Nutrition, a aratat ca inmultirea cazurilor de boala Crohn este direct proportionala cu cresterea consumului de grasimi saturate de origine animala, de proteine de origine animala si cu scaderea consumului de acizi grasi omega 3.

sus in pagina

Cum se trateaza?

Tratamentul bolii Crohn presupune un stil de viata sanatos, cu o dieta echilibrata si urmarea unui tratament medicamentos. In cazul in care boala Crohn nu are simptome clinice, nu este necesar un tratament medicamentos.

Medicamentele administrate in boala Crohn, benefice in ameliorarea simptomatica, scad inflamatia intestinala, formarea cicatricelor in urma leziunilor intestinale, scad riscul de aparitie a recidivelor si previn complicatiile. Aceste medicamente sunt: salicilatii, corticosteroizii, imunosupresoarele, acetaminofenul, antibioticele (complicatii infectioase). In cazul administrarii steroizilor este indicata profilaxia osteoporozei postcorticoterapie, prin administrarea de calciu, vitamina D si preparate speciale pentru prevenirea osteoporozei. Efectele adverse ale medicamentelor corticosteroidiene sunt: hipertensiunea arteriala, osteoporoza, infectiile, infertilitatea, diabetul zaharat etc.

Alimentatia pacientilor cu boala Crohn trebuie sa corecteze malnutritia in planul caloric si al micronutrientilor. Aceasta deoarece in formele severe pot aparea carente de vitamine si minerale (acid folic, vitaminele A, B12, C, D, E, K si respectiv calciu, fier, magneziu, seleniu, zinc etc.). Suplimentarea cu vitamine si minerale se face pe cale orala sub forma unor complexe de vitamine si minerale.

De retinut

  • Alimentatia rationala si excluderea din dieta a glucidelor concentrate (dulceturi, bomboane, ciocolata), a prajelilor, a snacksurilor poate ameliora simptomele digestive ale bolii Crohn.
  • Persoanele care sufera de boala Crohn sunt predispuse riscului de a dezvolta cancer de colon.

Chirurgia este necesara in cazurile cu evolutie nefavorabila a bolii, dar nu reprezinta un tratament definitiv. In general, chirurgia nu este recomandata decat in cazurile de esec al tratamentului igieno-dietetic sau medicamentos, in prezenta unei obstructii a tubului digestiv sau a unei fistule.

Pentru tratamentul de fond al afectiunii, vom lua in calcul respectarea regimului alimentar, precum si administrarea unor compusi naturali care amelioreaza in timp aceasta boala. Studii recente au aratat eficienta deosebita a acizilor grasi omega 3, omega 6 si a argilei. O renumita universitate din Suedia a realizat un studiu pe 134 persoane cu boala Crohn prin administrarea concomitenta de fibre vegetale si ulei de in. Rezultatele au fost promitatoare, remisia simptomatica fiind cu 25% mai mare comparativ cu lotul de pacienti care nu au primit suplimentul de fibre si ulei de in.

 

Subliniem inca o data rolul deosebit de important al produsului nostru ColonHelp, un ajutor necesar in mentinerea tranzitului intestinal, reducerea inflamatiilor in formele usoare si suplimentarea tratamentului medicamentos in formele mai severe ale bolii Crohn.

sus in pagina

Comandă acum produsul ColonHelp la doar 99 lei!

V-a fost util acest articol?

danu

Instrumente utile

Articole din aceeasi categorie:

Spune-ți părerea!

Părerea ta poate fi importantă pentru cei care au citit acest articol! Împărtășește opiniile tale și altora! Îți mulțumim!

  1. @Simona Elvira: ColonHelp Detox Forte are acest efect datorita ingredientelor cu efect emolient inulina si radacina de nalba mare care, la contactul cu apa, formeaza un mucilagiu ce imbraca si calmeaza mucoasele, contribuind la refacerea lor.

  2. Boala Crohn Boala Crohn este o afectiune inflamatorie intestinala (face parte din familia bolilor inflamatorii intestinale – BII), care determina inflamatia si ulceratia tractului digestiv. Poate afecta orice portiune a tubului digestiv, insa are predilectie pentru partea terminala a intestinul subtire (ileon) si intestinul gros (colon). Boala Crohn afecteaza straturile profunde ale tubului digestiv, cauzand ulceratii la acest nivel. S-a dovedit faptul ca boala poate fi declansata de aparitia unui raspuns imun anormal impotriva bacteriilor intestinale saprofite (care se gasesc in mod normal la nivelul intestinului gros) sau prin mecanisme imune complexe secundare unor infectii cu diferite bacterii sau virusi (Mycobacterii tuberculoase, Yersinia enterolitica, E. Coli, B. fragilis). Complicatiile bolii Crohn pot fi, si ele, multe si variate, plecand de la aparitia fistulelor si fisurilor anale (interne si externe), obstructia progresiva a intestinului subtire, hemoragiile intestinale, pana la simptome neasociate cu tractul digestiv, care pot consta in inflamatii la nivel articular si ocular, aparitia calculilor renali sau vezicali, si chiar inflamatia ductelor biliare (colangita sclerozanta). Factori declansatori : -anumite alergii sau sensibilitati alimentare -disbioza,inclusiv dezechilibru bacterian si infectii -permeabilitate intestinala crescuta Primul pas in corectarea dietei este identificarea alimentelor agresive si eliminarea lor.Urmatorul pas este reglarea disbiozei si popularea tractului digestiv cu bacterii benefice potrivite De consumat cu moderatie : • Produsele lactate. Se pot consuma cu multa moderatie produse lactate fermentate cum sunt iaurturile si branza; • Alimentele care fermenteaza. In vederea diminuarii diareei si a durerilor abdominale, este bine sa se evite produsele care favorizeaza flatulenta si senzatia de balonare: fasole, varza, ceapa, citrice, bauturile gazoase, popcorn etc; • Fibrele alimentare. Fibrele alimentare fac parte din alimentatia zilnica (cereale, legume, fructe etc). Extrem de recomandate pentru foarte multe persoane, fibrele nu sunt tocmai potrivite pentru o persoana care sufera de boala . • Fructele uscate (nuci, seminte, alune, arahide etc). Acestea pot ramane blocate intr-o anumita zona a intestinului si pot provoca dureri Tratamentul,pentru a obtine efectul dorit,trebuie particulatizat fiecarui suferind in parte. Pentru retete personalizate de tratament,contactati-ma pe adresa plantevindecatoare@gmail.com Adrian Udrea,fitoterapeut,nutritionist,colaborator al revistei Formula As

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

sus in pagina